IMG_8414
Helpende hand

Veiligheid is ook elkaar helpen en ondersteunen

Foto van links naar rechts: Bas van de Sande (Adviseur Veiligheidsprogramma Mammoet), Paul van Vuren (Directeur Mammoet), Robert Dozeman (Veiligheidskundige Van Hattum en Blankevoort) Janine Braat (SHE-Q Manager Mammoet), Jeffrey Menke (Veiligheidskundige Van Hattum en Blankevoort)

De afgelopen periode hebben wij bij onze leveranciers, Romein Beton, Dyckerhoff Basal en Victor Buyck een fabrieksbezoek en veiligheidsinspectie uitgevoerd. De essentie van de bezoeken lag in hoe wij elkaar kunnen ondersteunen op het gebied van veiligheid. Maar ook hoe het veiligheidsbewustzijn verhoogd kan worden en wat wij van elkaar kunnen leren.

Het is erg positief dat onze leveranciers zich kwetsbaar op durven te stellen door ons mee te laten kijken op de werkvloer. Dat waarderen we enorm!

Zo blijkt dat het betreden van de Veiligheidsladder, en dan met name het doorgroeien naar een pro actievere organisatie vaak lastig blijkt te bewerkstelligen. Waar begin je? Wat heb je hierbij nodig? Door hier open en eerlijk met elkaar over te spreken helpen we elkaar verder.

Wij hechten er veel waarde aan dat we, al voordat we een werk samen opstarten, contact met elkaar hebben en hier het goede gesprek aangaan over de verwachtingen op het gebied van Veiligheid en Gezondheid. Om door te groeien hebben we elkaar hierbij nodig! Dit kan zijn om jullie te ondersteunen in de opstap naar de veiligheidsladder, het open gesprek te hebben over samenwerken en waar we elkaar kunnen helpen verder te verbeteren.

Wij komen om deze reden graag met jullie in contact.

Van Hattum en Blankevoort als leermeester

Janine Braat, SHE-Q Manager Mammoet:

In 2019 behaalde Mammoet Nederland B.V. als eerste kraan- en transportbedrijf trede 3 op de NEN Veiligheidscultuurladder. Hoewel we daar trots op zijn, vinden wij ook dat stilstaan achteruit gaan is.  Ons voornemen is daarom om de stap te zetten naar trede 4 en ook door te groeien naar het einddoel: trede 5. Een hoge veiligheidscultuur is voor ons erg belangrijk, omdat uiteindelijk iedere medewerker weer veilig huiswaarts moet kunnen keren aan het einde van de dag. Daar hoort ook een open cultuur bij, waarin er de vrijheid is om je collega aan te spreken wanneer iets niet veilig verloopt. Het gaat om het veiligheidsbewustzijn vergroten in iedere fase van het werk, of het nu gaat om de aanname van het werk, de werkvoorbereiding, werkoverdracht of de werkuitvoering.

Van Hattum en Blankevoort is al langere tijd klant van ons en heeft trede 5 eerder al behaald met het verbeteren van haar veiligheidscultuur. Daarom vond Mammoet hen een goede leermeester op dit gebied. We werden uitgenodigd om te ervaren hoe zij die ontwikkeling hebben doorgemaakt. Mammoet is zeer onder de indruk van de doorgevoerde verbeteringen, met de onderdelen uit het WAVE programma (Wees Alert! Veiligheid Eerst!), zoals: het vergroten van managementbetrokkenheid, het stimuleren van medewerkers om meldingen te doen en meer aandacht voor werkvoorbereiding. Ook het nieuwe, krachtige programma Brain Based Safety, waar Van Hattum en Blankevoort in 2021 mee is gestart spreekt ons erg aan. Het Brain Based Safety programma is gebaseerd op de theorie van de heer Juni Daalmans die de veiligheid van organisaties verhoogt door veilig gedrag te stimuleren.

Waardevolle informatie laten wij niet onbenut. De komende periode zal Mammoet deze inspiratie omzetten in een verbeterplan, om net zoals Van Hattum en Blankevoort te kunnen groeien en onze doelen te verwezenlijken. Mammoet wil Van Hattum en Blankevoort hartelijk bedanken voor de gedeelde kennis en de geboden gelegenheid om van elkaar te leren. Eind 2022 zullen wij elkaar nogmaals ontmoeten om de genomen acties en initiatieven met elkaar te delen.

Deel dit artikel
Vorig artikel Beloning
pluimen
Beloningen van het eerste kwartaal

Welke teams, opdrachtgevers en onderaannemers verdienen een pluim?

Volgend artikel Quiz
THINK OUTSIDE THE BOX [Omgezet]
Outside the box

Durf nét dat stapje extra te zetten om bij te dragen aan een nóg veiliger project.