Schermafbeelding 2022-04-26 om 09.14.22
Veiligheidsthema

Veilig laden en lossen

Vaak gaat het nét goed, meestal zonder dat we het doorhebben. Maar soms nemen we juist bewust ‘nog ff snel’ een risico. Helaas zien we in de bouw dan ook met regelmaat situaties die tot ernstige incidenten (kunnen) leiden. Incidenten die bijvoorbeeld te maken hebben met laden en lossen van onze bouwmaterialen. En dan schuilt het risico niet alleen in de beweging van materieel, hijsmiddelen en materiaal, maar ook in de positie die mensen innemen tijdens deze (voorbereidende) handelingen.

Ook op onze Van Hattum en Blankevoort-projecten doen dergelijke gevaarlijke situaties zich voor. Denk aan:

  • Materialen die foutief geleverd worden. Ze zijn bijvoorbeeld slordig gestapeld, er worden verkeerde hijsmiddelen gebruikt of ze zijn verkeerd of zelfs niet geborgd. Dit terwijl er aan de voorkant heldere (contractuele) afspraken zijn gemaakt. Maar soms ook omdat er aan de voorkant juist géén heldere (contractuele) afspraken zijn gemaakt.
  • Foutief aanslaan en/of begeleiden van lasten door bouwplaatsmedewerkers.

En door!
Toch gaan we in veel van deze gevallen gewoon door. Vaak omdat we het belang van de organisatie en de voortgang van het project verkiezen boven onze eigen veiligheid. Het gaat tegen onze  natuur in om de geladen vrachtwagen weer terug te sturen. Betrokken medewerkers zijn dus bereid grote risico’s te nemen als zij denken dat hun werkgever of het project daarbij geholpen is. De tijdwinst staat daarbij niet in verhouding tot het risico dat gelopen wordt.

Belang van de organisatie is een van de ‘Kronkels’ uit het Brain Based Safety programma. We focussen niet alleen op wat er fout gaat, maar schenken ook aandacht aan de achtergrond van ons gedrag. Hierdoor kunnen we inhoudelijk beter het gesprek voeren én samen de veiligheid verbeteren!

Dodelijk ongeval binnen VolkerWessels-concern
Binnen het VolkerWessels-concern was er afgelopen jaar een dodelijk ongeval te betreuren. We delen de WAVE-Alert die voortkomt uit het ongevalsonderzoek voor meer achtergrondinformatie over het dodelijke ongeval. Ook delen we graag een digitale toolbox. Voel je vrij om deze te verspreiden binnen de organisatie.

We hopen dat deze informatie bijdraagt aan het voorkomen van dergelijke incidenten en ongevallen.

Schermafbeelding 2022-05-19 om 11.08.28
Film VolkerWessels Toolbox Laden & Lossen

Bekijk hier de volledige presentatie

Gaat laden en lossen bij jullie altijd op de juiste (afgesproken) manier?

Doe mee aan de poll
Deel dit artikel
Vorig artikel Voorwoord
C Marina Kemp - VHB - 010 (1)
Veilig voor elkaar

Veiligheid zit in het DNA van ons bedrijf. Toch zijn we ervan overtuigd: het kan altijd nóg beter!

Volgend artikel Poll
poll
Poll

Hoe maken we laden en lossen in de bouw veiliger?