IMG-20220228-WA0005
Innoveren

Een veilige werkomgeving

Van melding tot realisatie

Een betonkubel veilig reinigen na gebruik… Het bleek telkens weer een uitdaging. De technische dienst van Volker Staal en Funderingen bedacht een maatwerkoplossing.

Na het storten van beton moet de betonkubel worden schoongespoten. Dit moet gebeuren onder de juiste hellingshoek, zodat het water met de betonresten mooi wegloopt. In de praktijk bleek dit niet altijd makkelijk en veilig te realiseren. Als er geen talud op de bouwlocatie is om de kubel tegenaan te leggen, wordt de betonkubel gereinigd terwijl deze nog in de kraan hangt. De kubel staat dan eigenlijk verticaal op de grond. Een medewerker klimt erop of staat er vlak naast om hem schoon te spuiten. Dit is niet zonder risico, want zodra er iets gebeurt met de kraan, kan de kubel omvallen. Met alle gevolgen van dien.

Maatwerkoplossing
Vanuit de uitvoering kwam dan ook een melding binnen met de wens om deze situatie te verbeteren. Er is geen kant en klare oplossing op de markt en dus ging de technische dienst van Volker Staal en Funderingen met de melding en een schets aan de gang. De collega’s van VSF maakten een stalen bok waar de kubel in valt. Deze kan nu dus gereinigd worden zonder dat hij in de kraan hangt. Daarnaast is de kubel stevig verankerd en zijn onverwachte bewegingen dus uitgesloten. Een ruim loopbordes zorgt voor voldoende werkruimte en een stevig leuningwerk voorkomt dat de medewerker kan vallen.

Prototype
Op de foto is het prototype te zien die op ons project getest is. We hebben het gebruik geëvalueerd en naar aanleiding hiervan worden nog enkele verbeteringen doorgevoerd. Straks kan de kubel op een veilige en verantwoorde manier schoongemaakt worden!

Deel dit artikel
Vorig artikel Veiligheidscultuur
WAVE
Wanneer heb jij iemand voor het laatst aangesproken?

De WAVE-waarde: OPEN

Volgend artikel De Evenknie van
Schermafbeelding 2022-05-11 om 15.15.20
Veilig zijn en veilig blijven

Veiligheid bereik je samen. Op het project IJBoulevard laten we samen met het Ingenieursbureau Amsterdam zien dat je met transparantie en de ‘hulpvr…