Foto D. van der Dong
Voorwoord

Veiligheid: een kwestie van goed overleggen

Als veiligheidskundige probeer je zoveel mogelijk mee te denken met de mensen op de vloer. Collega’s, maar ook partners en onderaannemers. Hoe zorgen we ervoor dat zij hun werk zo veilig mogelijk kunnen doen? Dat is vooral een kwestie van goed met elkaar overleggen. Alleen maar zeggen: ‘Dat mag zo niet!’, daar schiet niemand iets mee op. We gaan graag het gesprek aan om tot een oplossing te komen. Mijn voordeel daarbij is dat ik zelf aan de andere kant heb gezeten. Als uitvoerder en hoofduitvoerder bij Van Hattum en Blankevoort heb ik 17 jaar lang ervaren wat de uitdagingen op de bouwplaats zijn. Dat neem ik mee in mijn huidige functie als hogere veiligheidskundige bij VSF.

Ik ben op 1 mei 2022 bij VSF gestart. Daarvoor zat ik bij een adviesorganisatie op het gebied van veiligheid. In de jaren bij die organisatie ben ik er wel achter gekomen dat ik geen pure adviseur ben. Uren draaien, rapporten opstellen en alleen je bevindingen delen… dat past gewoon niet bij mij. Ik wil graag actief bijdragen aan de doelstellingen van een bedrijf. Als onderdeel van een team mensen helpen en met elkaar werken aan nóg meer veiligheid op de werkvloer. Hier krijg ik die ruimte, dus ik ben blij dat ik terug ben!

We hebben met elkaar in een korte tijd al veel bereikt. Denk aan concrete verbeteringen op de bouwplaats, zoals vaste hijsmiddelen aan onze powerpacks zodat we daar niet meer op hoeven te klimmen om ze aan te haken. Een ander goed voorbeeld zijn de speciale vaste kooiladders aan de onderkant van onze silo’s in plaats van losse ladders. En waar ik echt trots op ben is dat we met VSF trede 4 van de Veiligheidsladder hebben behaald! De ambitie voor komend jaar is om deze trede te behouden en nog verder door te groeien. Het uiteindelijk doel is natuurlijk trede 5!

Dat we als Van Hattum en Blankevoort en VSF niet stil zitten is dus wel duidelijk. Wat we precies doen op het gebied van veiligheid, hoe we samenwerken in de keten en welke innovaties we volgen, leest u in deze nieuwe editie van Veilig Vooruit! Veel leesplezier.

Denny van der Dong, hogere veiligheidskundige VSF

Deel dit artikel
Naar inhoudsopgave
Volgend artikel Veiligheidsthema
banner-emissievrij3
Werken met elektrisch materieel

Samen op weg naar emissievrij werken in 2030.