Veilig werken op hoogte
Wat gaat goed en wat kan beter? Veilig werken op hoogte is altijd een belangrijk onderwerp, maar in deze Veilig Vooruit besteden we er graag wat extra aandacht aan. Vooral omdat we zien dat vallen van hoogte nog steeds te vaak voorkomt. Met een themafilm, veiligheidsposter en toolbox hopen we de open dialoog en discussie over veilig werken op hoogte aan te zwengelen. We kennen de theorie, maar zoeken nóg meer de verbinding met de praktijk.
In de bouw gebeuren veel incidenten met vallen van hoogte. Deze incidenten leiden vaak tot ernstig letsel of erger. Dit heeft in 2021 geleid tot o.a. een dwarslaesie en dodelijk ongeval binnen ons VolkerWessels concern. Vallen van hoogte staat over 2022 op nummer twee (16%) van de meldingen van gevaarlijke situaties (MOHS-meldingen) binnen VolkerWessels. Liefst 10% van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door vallen van hoogte. Ook binnen Van Hattum en Blankevoort zien wij over afgelopen jaar dat er meer meldingen van onveilige situaties binnen zijn gekomen (134 MOHS meldingen = 16% van totaal aantal meldingen), maar ook dat er zich 5 ongevallen (16% van totaal aantal ongevallen) hebben voorgedaan met betrekking tot vallen van hoogte. Daarom staan we binnen onze organisatie extra stil bij het veilig werken op hoogte! Dit doen we door de Veiligheidsfilm over dit thema met elkaar te bekijken en open het gesprek aan te gaan over de praktijk.
Wat gaan we doen!?
Eind Q1 verzamelen we alle output vanuit de open gesprekken over werken op hoogte. Hierna kijken we welke praktijksituaties zich voordoen (zowel veilige oplossingen alsook onveilige situaties) en zoeken we naar concrete verbetermaatregelen voor onze organisatie in alle fasen van onze projecten (tender-, ontwerp-, werkvoorbereidings- en uitvoeringsfase). Deze informatie zullen we ook met jullie delen, zodat we samen deze trend kunnen doorbreken!