IMG_0088-2
Vergeten veiligheid

Uit de oude doos

Van Hattum en Blankevoort bestaat 190 jaar. Al bijna twee eeuwen lang werken we aan de mooiste projecten. Vroeger werd er alleen toch nét iets anders invulling gegeven aan een veilige werkplek! Door de stand der techniek, aanscherpingen in wet- en regelgeving én een flinke verbetering in het gevaarbesef van onze collega’s, zullen dergelijke situaties niet snel meer voorkomen.

We werken veilig of we werken niet! Zoek de verschillen tussen toen en nu. Zie jij situaties die tegenwoordig écht niet meer kunnen? Wat kan veiliger? Laat het ons weten via info@vhbinfra.nl

Weet jij welk project dit is?
Op de foto zijn de eerste contouren zichtbaar van een van onze huzarenstukjes in het verleden. Het bouwwerk zou uiteindelijk de kabelbaananker worden voor de aanleg van de Grevelingendam.

De Deltawet van 1958 bepaalde dat de zeegaten aan de zeezijde moesten worden afgesloten, dus de aanleg van de Grevelingendam was geen eis van de Deltawet. Echter om technische redenen was het noodzakelijk om eerst hier een compartimenteringsdam aan te leggen. Zonder deze dam zou de aanleg van de Brouwersdam heel moeilijk worden. Omdat de Grevelingendam is aangelegd op een plek waar de stroomsnelheden niet al te groot waren (het is in de omgeving van een wantij) is de aanleg van deze dam ook gebruikt om ervaring op te doen die nodig zou zijn voor meer gecompliceerde sluitingen, zoals die van het Haringvliet, het Brouwershavense Gat en de Oosterschelde.

De draagkabels waren aan de noordoostzijde aan een vast punt bevestigd; dit ankerpunt (op de foto) is bewaard gebleven als monument op de dam. Aan de andere kant waren zij bevestigd aan kantelbare tegengewichten. Hierdoor was een vrijwel constante spanning in de kabel verzekerd. De nuttige last werden in eerste instantie vervoerd in vier stalen onderlosbakken. Deze konden gezamenlijk worden opgehesen en neergelaten. Later werden ook stalen netten gebruikt. Hiermee kon 360 ton steen per uur gestort worden.

Onveilige situaties:

  • Houten trap als toegang; trap is te kort en staat niet vast
  • Geen veilige toegang bij de trap door smalle plank en uitstekende stekken
  • Geen steiger; onveilig werken op hoogte
  • Geen goede werkvloer
  • Stekken niet afgedekt
  • Geen helmen

Nog iets ontdekt? Laat het ons weten!

Deel dit artikel
Vorig artikel De Evenknie van
Scherm­afbeelding 2023-01-17 om 13.19.38
De evenknie van Robert Dozeman

Veilig werken op het project van VolkerWind in samenwerking met de opdrachtgever.

Volgend artikel Trends uit het dashboard
Set,Of,Protective,Hardhats,On,White,Background.,Banner,Design
Analyse veiligheidsdata 2022

Nieuwsgierig naar de trends en ontwikkelen van 2022? Bekijk onze samenvatting!