De toekomst van veiligheid
Iedereen zoekt een beetje uitdaging in zijn werk. Dat betekent dat ik als veiligheidskundige graag écht een bijdrage lever aan het veiligheidsbeleid en -bewustzijn binnen een bedrijf. Na mijn studie Integrale Veiligheidskundige aan de Haagse Hogeschool kwam ik na wat omzwervingen in de petrochemie terecht. Ik merkte dat ik daar onvoldoende mijn ei kwijt kon. Dus toen er een vacature van Van Hattum en Blankevoort voorbij kwam, hoefde ik niet lang na te denken. De functie sprak me direct aan en ook de mentaliteit in de branche past bij me. Sinds 2015 ben ik daarom veiligheidskundige bij dit mooie bedrijf!
In 2015 was het veiligheidsprogramma net geïntroduceerd en er werd een nieuw team veiligheid gevormd. De ambitie lag er, maar er was dus nog genoeg te doen. Écht een mooie uitdaging. En als je ziet welke stappen we sinds toen al hebben gezet, dan kunnen we alleen maar heel trots zijn. Zeven jaar geleden hadden we de eerste audit voor trede 3 van de veiligheidsladder, nu staan we op trede 5! Collega’s spreken elkaar tegenwoordig aan, geven positieve feedback of verbeterpunten door in de WAVE-app en nemen anderen mee in ons veiligheidsniveau. Dat was jaren geleden heel anders. Veiligheid zit inmiddels in ons onbewuste systeem. Het is onderdeel van ons DNA. We voelen de verantwoordelijkheid voor iedereen op onze projecten. We spannen ons gezamenlijk in zodat iedereen aan het eind van de dag weer veilig naar huis kan. Een andere goede ontwikkeling is dat ook opdrachtgevers zich steeds bewuster worden van de risico’s. Zij hebben een verantwoordelijkheid voor de randvoorwaarden op een project. Moet die weg bijvoorbeeld écht open blijven tijdens onze werkzaamheden of kunnen we hem een weekend langer afsluiten? En ook te scherpe deadline en een hoge werkdruk kunnen natuurlijk leiden tot onveilige situaties. Maar zoals gezegd: dat bewustzijn groeit.
Iedereen in de keten gaat voor nóg meer veiligheid. En daar probeer ik persoonlijk mijn steentje aan bij te dragen. Onder andere door mezelf te blijven ontwikkelen. Ik volg bijvoorbeeld de studie Hogere Veiligheidskundige. Ook omdat steeds meer opdrachtgevers dat niveau eisen in aanbestedingen. In mijn afstudeerscriptie onderzoek ik hoe we voorlichting en onderricht op het gebied van veiligheid kunnen versterken door het toepassen van innovatieve en technische hulpmiddelen. In praktijk blijkt namelijk dat de voorlichting en trainingen vaak nog relatief klassiek zijn georganiseerd en dat de informatie niet altijd beklijft. Ik ben benieuwd wat het effect is van nieuwe, innovatieve toepassingen. Een mooi voorbeeld daarvan is ruimte ThreeSixty360°, die we in deze Veilig Vooruit introduceren. Heeft u ervaring met andere trainingen, middelen, of innovatieve manieren waarin technologie een rol speelt? Deel ze vooral. En voor nu: veel leesplezier!
Jeffrey Menke, veiligheidskundige Van Hattum en Blankevoort