Veilig werken met BIM
Duidelijkheid en veiligheid binnen elk project
Laurens Schrama is werkvoorbereider bij Van Hattum en Blankevoort. Naast zijn werkzaamheden als werkvoorbereider is hij ook actief in de vakgroep BIM. Hierin richt hij zich op het ontwikkelen van 4D-modellen. “Ik ben overtuigd dat een 4D-model een bijdrage kan leveren aan de veiligheid op en rond de bouwplaats”.
BIM is niet meer weg te denken in het ontwerp en de voorbereiding op onze projecten. In BIM360 stemmen we van tevoren raakvlakken af en bekijken we ook steeds vaker de tussenfase van een project. Hierin doen zich namelijk de meeste onveilige situaties voor. We bouwen vaak vanaf een braakliggend stuk grond naar een complex bouwwerk. In 4D kunnen we een dergelijk project vooraf al helemaal virtueel bouwen. De koppeling tussen 3D-modellen en tijd maakt precies inzichtelijk hoe het bouwwerk tot stand komt. Waar we vroeger voor fasering alleen het platte vlak tot onze beschikking hadden, kunnen we nu gebruik maken van het complete 3D-model.
Doordat je het werk vooraf al een keer hebt gebouwd, kun je tijdens het werk bekijken of alles loopt zoals je het hebt bedacht.
Het voordeel van 4D
Vaak maken we zelf een interne voorstelling (Brain Based Safety) van een te bouwen object. Dit is gebaseerd op verschillende aspecten, zoals ervaring, beschikbare tijd en ruimte en belangen. Die Brain Based Safety is voor iedereen anders. Wanneer je deze interne voorstelling uitwerkt in een 4D-model, wordt het voor iedereen duidelijk wat je bedoelt. Eventuele vragen en onduidelijkheden zijn direct bespreekbaar. Dit voorkomt misverstanden. In één oogopslag is voor iedereen duidelijk wat er op welk moment wordt uitgevoerd.
Van theorie naar praktijk
Dit zijn natuurlijk mooie plaatjes met mooie woorden. Maar ‘hoe krijgen we BIM naar de bouwplaats?’ Dat is één van de doelen van de vakgroep BIM. Een middel dat we hiervoor inzetten is de BIM-container/Unit. Dit is een computer met een groot scherm op de werkvloer. Alle producten die in de ontwerp- en voorbereidingsfase zijn uitgewerkt, zijn via de BIM-container beschikbaar op de bouwplaats.
Op IsalaDelta hebben wij in de schaftruimte een Unit ingericht zodat op het ‘werkeiland’ altijd alle tekeningen, 3D-modellen en het 4D-model digitaal beschikbaar waren. Het was even wennen, maar door de eenvoudige indeling van het bureaublad, het touchscreen én wat uitleg kon iedereen zelfstandig de BIM-unit gebruiken. In V&G/BIM-sessies keken we telkens zes weken vooruit zodat iedereen wist hoe de krappe bouwkuip vol stond met bekistingen en steigers. Eventuele onvolkomenheden of ontstane raakvlakken in de planning werden hierdoor tijdig gesignaleerd en alsnog verholpen. Natuurlijk was nog niet alles volledig uitgewerkt en was er ruimte voor verbetering. We stonden open voor feedback en kregen die ook. Hiermee zijn we gezamenlijk tot een veilige en werkbare oplossing gekomen.
Terugkijkend kunnen we met trots zeggen: dit hebben we met elkaar goed opgelost. In praktijk zie je terug wat je in de voorbereiding hebt bedacht. Dat geeft energie én draagt bij aan een veilige en prettige werkplek zodat iedereen aan het eind van de dag weer veilig naar huis kan!